Zeeuwse havens

De belangrijkste Zeeuwse havens die aan de Schelde liggen zijn de havens van Terneuzen en Vlissingen. De havens van Terneuzen en Vlissingen horen in de top 3 van grootste havens van Nederland. Deze zeehavens zijn ideaal gelegen in het centrum van Noordwest Europa. Ook liggen beide havens op een handige plaats. Ze liggen aan de Westerschelde en tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. En ze hebben een open verbinding met de Noordzee. Deze havens zijn daarom heel belangrijk voor Zeeland.

De havens van Vlissingen-Oost en Terneuzen vormen samen Zeeland Seaports. Dit havenbedrijf regelt dat de haven blijft groeien en vernieuwen.

tn_braakmanjvh

Heel veel bedrijven

In het havengebied zitten ongeveer 250 bedrijven. Het gaat hier vooral om industrie en logistieke bedrijven, die de ladingen van schepen verder vervoeren over land of opslaan in loodsen. Samen zijn zij de motor van de Zeeuwse economie. Zij vormen 18% van de Zeeuwse werkgelegenheid. Dit betekent dat als je 100 mensen bij elkaar zou zetten er gemiddeld 18 werken in de haven of bij een haven gerelateerd bedrijf.

In de havens van Zeeland zijn naast industrie ook verschillende bedrijven die dankzij de havens kunnen bestaan. Op dit punt kan Zeeland zich meten met andere belangrijke havens zoals Rotterdam en Antwerpen. Verder kan Zeeland in vergelijking met andere omliggende havens kostenvoordelen bieden. Zo gelden er voordelige haventarieven en is de ligging gunstig (dicht bij de zee). In veel havens is er geen mogelijkheid om de haven groter te maken. In de havens van Terneuzen en Vlissingen is er wel grond om bestaande bedrijven uit te breiden of om nieuwe bedrijven een plaatsje te geven. Het havengebied van Terneuzen en Vlissingen is het derde grootste havengebied van Nederland is.