Gedrag

Zeehonden brengen het grootste deel van de dag in het water door. Alleen om te zonnen of om te slapen zoeken zij een droge plaats op. In de Schelde is dit meestel een zandbank. De meeste Zeehonden kiezen steeds dezelfde rustplaats. Maar sommige zeehonden zijn echter zwervers. Zij kunnen voor een langere periode weg blijven.

De getijden (eb en vloed) bepalen wat de zeehond doet. Bij vloed jagen ze. Bij eb rusten ze op de zandbanken die droog komen te liggen. In sommige gebieden blijven deze zandbanken ook bij vloed droog. Daar hoeven de zeehonden zich niet aan te passen aan eb en vloed. Daar zijn zeehonden dagdieren. Overdag gaan ze op jacht. ’s Nachts liggen ze te rusten.
zeehondskelet copyZeehonden rusten vaak in grote groepen. In het water zijn ze wel vaak alleen.

Hoe halen zeehonden adem? Zeehonden halen adem door hun neus. Bij iedere ademhaling openen de neusgaten zich heel wijd. Als de zeehond onder water gaat, sluiten ze hun neusgaten en hun oren.


Zeehonden kunnen heel goed door het water bewegen zonder dat het hen veel energie kost. Zij hebben een gestroomlijnd lichaam, zonder uitstekende delen als oren, schouders of een lange staart. Tijdens het zwemmen houdt hij zijn voorpoten dicht tegen zijn lichaam aan. Zijn achterpoten strekt hij naar achteren. Hij komt vooruit door zijn voeten tegen elkaar aan te slaan. Hierdoor duwt hij het water weg. Vergelijk het maar met hoe jij zwemt! jij duwt ook het water weg om vooruit te komen. Een zeehond kan wel 35 km per uur halen! (Dat is net zo hard als een brommer!) Dat is wel handig voor als hij op jacht is!

Op het land beweegt de zeehond niet zo makkelijk. Hier kan hij zich alleen maar voortslepen. Hij trekt zich op en gooit zijn hele lichaam naar voren.

De ogen van de zeehond zijn uitstekend. Zowel op het land als onder water! Hierdoor hebben ze snel door als er vijanden op hen af komen.