Gedrag

Bruinvissen leven alleen, met zijn tweeën (bijvoorbeeld moeder met jong) of in kleine groepen tot 10 dieren. Soms leven ze in grotere groepen tot 50 bruinvissen. Als op een plaats veel voedsel te vinden is, komen grote groepen bruinvissen bij elkaar. Of als bruinvissen onderweg zijn naar een andere plaats, komen ze soms ook in groepen tot honderden bruinvissen terecht.

De Bruinvis zal niet zo snel in de buurt van boten komen. Deze vindt hij te veel geluid maken.

Bruinvissen kunnen door een geluid te maken ' zien' waar iets in het water ligt. Ze luisteren wanneer dit geluid terugketst. Dit heet echolocatie. Zo bepalen ze bijvoorbeeld waar een boot in het water ligt. Of waar er wat lekkers te eten is. 

Een Bruinvis zwemt niet echt snel. Gemiddeld zwemt hij ongeveer 5 km per uur. Dat is ongeveer even hard als jij loopt, als je rustig wandelt. De Bruinvis kan echter wel ongeveer 25 km per uur halen. Dan moet je best doorfietsen om hem bij te houden...

Ademhalen onder water? Een bruinvis is een zoogdier. Zeezoogdieren komen boven water om adem te halen. Dit doen ze niet met hun mond of neus, maar met het blaasgat boven op het hoofd. Bruinvissen kunnen maximaal 4 minuten onder water blijven. Heel handig als je diep wilt duiken!

Als de dieren rustig zwemmen, halen ze vaker adem. Ze komen dan een paar keer per minuut boven water. Een acrobaat is de Bruinvis niet. Hij zal niet zo snel vanuit het water opspringen zoals een dolfijn. Bruinvissen zwemmen net onder de oppervlakte. Hij komt kort achter elkaar aan de oppervlakte om vervolgens onder te duiken voor een paar minuten. Als de Bruinvis hard uitademt door zijn blaasgat, zie je het water omhoog spuiten. Dit klinkt als een soort nies.