Kinderkamer

Het Schelde-estuarium vervult een belangrijke ‘kinderkamerfunctie’ voor verschillende zeevissoorten en schaaldieren. Jonge dieren kunnen in de ondiepe gebieden beschutting zoeken. Bijvoorbeeld tegen grotere dieren die hen als prooi gebruiken. Maar ook tegen de hoge golven in het estuarium.  In het estuarium is ook meer voedsel te vinden dan in de diepere gedeelten. Deze ondiepwatergebieden zijn dus erg belangrijk. Ze vervullen een ‘kraam- en kinderkamerfunctie’ voor veel dieren. Bijvoorbeeld voor Tong, Schol, Zeebaars en Grijze Garnaal.

tn_tong

In mei/juni paren volwassen tongen in ondiepe gedeelten en kustgebieden van de Noordzee. De larven en de jongen komen het estuarium binnen. Vooral in het brakke deel van het estuarium komen dan heel veel van deze jonge vissen voor. In het najaar verlaten de jonge tongen het estuarium en komen het volgende voorjaar terug. Daarna voegen ze zich bij de oudere vissen in de Noordzee.

Voor de brakwaterschorren is een heel bijzondere rol voor de waterbewoners weggelegd. Tijdens hoogwater worden de brakwaterschorren bezocht door heel veel aasgarnalen, jonge grijze garnalen en grondels. In de zomer zijn deze dieren het belangrijkste voedsel van jonge zeebaarzenDeze zeebaarzen halen bijna al hun eten van de schorren. Ook jonge platvisjes snoepen van de vele dieren die op de bodem van de schorren leven. In de dikke tapijten van algen op de bodem van de kreken in het schor kun je bij eb ook de graassporen zien van harders.

tn_graassporenharder tn_grondel