Sepia

De sepia is een inktvissoort. Hij heeft een breed, plat lichaam. De sepia die in de Westerschelde voorkomt heeft bruinwitte strepen over zijn lichaam lopen. Maar hij kan dit patroon ook veranderen, zodat hij niet opvalt.

Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan 2 tot 3 jaar, het vrouwtje leeft zelfs maar één jaar.

De sepia is een echt nachtdier. 's Nachts jaagt hij op garnalen en krabben. Hij gaat op een heel bijzondere manier te werk bij het zoeken naar voedsel. Hij zwemt langzaam over de zeebodem, terwijl hij waterstraaltjes blaast over het zand. Op deze manier hoopt hij dat garnaaltjes schrikken en in beweging komen. Dan kan de sepia ze zien en snel toeslaan. Dit doet hij met zijn twee vangarmen. Tussen zijn acht gewone armen zitten deze twee langere vangtentakels. Je kunt deze  alleen zien als de sepia een prooi grijpt. Vervolgens brengt hij de prooi naar zijn snavelachtige bek. Deze zit tussen de armen.

Een sepia heeft geen botten, alleen een interne skeletschelp. Deze schelp spoelt zeker in de zomer volop aan op de Belgische en Nederlandse stranden. Deze schelpen zijn ook wel bekend als zeeschuim. Ze worden gegeven aan parkieten om op te knagen.

Sepia's in de Westerschelde

...

In deze opname van de dishoekduikers zie je sepia's in de Westerschelde.