Gast van de maand

Lien Gijsbrechts

23 maart 2010

9 vragen aan de gast van de maand

 1. Wat voor beroep heeft u?
  Educatief medewerker en projectverantwoordelijke
  buitenzinnig1
 2. Bij welk bedrijf of organisatie werkt u?
  GREEN vzw: een organisatie die jongeren en volwassenen duurzaam leert leven. Sinds 1997 ontwikkelt en begeleidt ze projecten, vormingen en lespakketten rond water, energie, mobiliteit, duurzame consumptie, natuur, ... GREEN stimuleert en ondersteunt participatie aan het beleid en doet aan ontwikkelingssamenwerking. De ruim 40 medewerkers uit alle hoeken van het land staan garant voor een jarenlange knowhow op vlak van leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Haar activiteiten in binnen- en buitenland krijgen de steun van zowel overheden en bedrijven als onafhankelijke fondsen. Jaarlijks bereikt GREEN 2.000 scholen, 75.000 kinderen en jongeren en 10.000 volwassenen. Ook moeilijk bereikbare doelgroepen worden aangesproken door het ruime aanbod.
 3. Wat betekent de Schelde voor uw werk?
  waterforum1
  De Schelde is een rivier die jongeren uit Frankrijk, België en Nederland samenbrengt, over de grenzen heen. Van daaruit is scaldiX ontstaan: een project voor en door jongeren en scholen uit het internationale stroomgebiedsdisctrict van de Schelde. Binnen scaldiX geven we het woord aan jullie, de jongeren. Hoe zien jullie de toekomst van de Schelde? Tijdens internationale tweedaagses, tweemaal per jaar, ontdekken de jongeren de Schelde en alle aspecten van het waterbeheer. Die kennis verzamelen ze in een charter, en stellen ze om de 2 jaar voor in het scaldiX-parlement. Ga zeker eens kijken op onze website: {link http://www.greenbelgium.org/scaldix/}www.greenbelgium.org
 4. Hoe ziet uw werkdag eruit?
  baidesomme1
  Aangezien we bij GREEN rond alle thema’s werken die te maken hebben met duurzame ontwikkeling, komen ook afval, energie, klimaat, natuur… aan bod. Een groot deel van mijn tijd breng ik door in klassen, om rond deze thema’s te werken met kinderen en jongeren. Daarnaast organiseer ik de tweedaagses van scaldiX. Zo gingen we in oktober 2009 naar de Baai van de Somme. Op die trefdagen krijgen de jongeren de kans hun kennis rond de Schelde en meer algemeen water te vergroten. Een greep uit ons programma: een wandeling door het Park van Marquenterre; een mooi voorbeeld van ecotoerisme, waar ze planten- en vogelsoorten leerden kennen die er leven in een biotoop met veel zoet en weinig zout water. De oversteek van de Baai van de Somme; te voet!
  baiedesomme5
  Tijdens deze tocht leerden we de typische fauna en flora kennen, alsook het probleem van verzanding. Een bezoek aan de fabriek van Ecover; niet alleen zijn hun producten ecologisch, ook hun gebouw is ontworpen met respect voor het milieu. Daarnaast is er ook plaats voor ontspanning: zo kregen de jongeren een workshop muziek.
 5. Wat vindt u leuk aan uw werk?
  Het contact met kinderen en jongeren. Zo ontdek ik dat velen van jullie enorm gemotiveerd zijn om hun steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst!
 6. Wat vindt u minder leuk aan uw werk?
  Dat ik mijn collega’s niet zo vaak zie omdat ik veel tijd doorbreng in scholen.
 7. Welke opleiding heeft u gevolgd?
  Biologie en lerarenopleiding.
  houdjewoudje1
 8. Wat voor iemand moet je zijn om dit werk te doen?
  Interesse en respect hebben voor de aarde, graag met kinderen en jongeren werken, en hen kunnen enthousiasmeren.
 9. Heeft u wel eens iets bijzonders meegemaakt in uw werk?
  Als je met kinderen en jongeren werkt, is elke dag anders én bijzonder!

Wil je nog vragen stellen aan Lien Gijsbrechts? Dat kan, Mail haar!

Eerder waren al gast van de maand: