Gast van de maand

Hugo de Looze

1 mei 2012

9 vragen aan de gast van de maand

 1. Wat voor beroep heeft u?
  hugo_de_looze_kleinIk was jarenlang in het Waasland (België, tussen Antwerpen en Gent) actief als beroepsjournalist. Ik volgde zowat alles behalve sport en ongevallen.
 2. Bij welk bedrijf of organisatie werkt u?
  Ik werkte als zelfstandige voor meerdere dagbladen, persagentschap Belga en Radio 2. Ik was ook enkele jaren hoofdredacteur van het weekblad Het Vrije Waasland.
 3. Wat betekent de Schelde voor uw werk?
  Mede omdat ik in Hamme woon, aan de samenvloeiing van de Durme met de Schelde, had ik altijd een bijzondere belangstelling voor de Schelde. Ik schaatste op overstroomde meersen langs de Stekense Vaart en de Durme. Met de boot van mijn nonkel voer ik op de Durme en de Schelde en speelde er als kind op zandplaten. Ik zag het vloedwater in de Durme in Hamme regelmatig buiten de oevers lopen, zelfs tot vlakbij onze deur in de Schoolstraat. Op 3 januari 1976 stond ik op het Kaaiplein in Hamme en zag hoe de stormvloed de op de kaai gebouwde muur zou gaan omverwerpen. Dat gebeurde uiteindelijk niet omdat de vloed een half uur voor hoogtij stilviel. Het teveel aan vloedwater had immers een uitweg gevonden dankzij de overstromingen in Ruisbroek en Moerzeke-Kastel. Ik volgde de ontwikkeling van de haven op Linkeroever in het Waasland en de problematiek van de overstromingsgebieden. Ik verzamelde ook post- of prentkaarten, onder meer van de Schelde en overstromingen waaronder die van 12 maart 1906 in Zeeland en de Belgische provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
 4. Hoe ziet uw werkdag eruit?
  Wisselend maar ik werk veel ’s avonds en ook tijdens de weekends. Dat groeide met de jaren door het vele avondwerk waaronder gemeenteraden, persconferenties en allerlei activiteiten.
 5. Wat vindt u leuk aan uw werk?
  Leuk aan het onderzoek van de overstroming van 12 maart 1906 was dat ik eindelijk meer informatie vond over wat die overstroming eigenlijk betekende. In Kallo verdronken drie mensen. Uit Moerzeke werden 700 kinderen en bejaarden geëvacueerd naar instellingen en bij particulieren in tientallen andere gemeenten. Hamme ving de getroffen bewoners op in het niet overstroomde dorpscentrum. Dat alles om ze onderdak en voedsel te geven maar ook om besmettelijke ziekten zoals tyfus te voorkomen.
 6. Wat vindt u minder leuk aan uw werk?
  Tijdens een onderzoek zit je soms vast en vind je geen verklaring voor een bepaalde gebeurtenis. Maar anderzijds is dat een stimulans om verder te zoeken.
 7. Welke opleiding heeft u gevolgd?
  Ik ben licentiaat politieke en sociale wetenschappen.
 8. Wat voor iemand moet je zijn om dit werk te doen?
  Om te onderzoeken, om te weten te komen wat je wil weten, moet je vaak doorzetten. Niemand zal het voor U doen. Je moet het vooral zelf vinden. Je kan daarbij wel hulp zoeken. Het onderzoek over de overstroming van 12 maart 1906 duurde meerdere jaren. Ik publiceerde in 2007: “Watersnood 1906. Hamme – Moerzeke – Kastel – Grembergen” (137 blz. - Jaarboek van de Heem- en Geschiedkundige Kring Osschaert uit Hamme met artikels verschenen in regionale weekbladen). Daarna volgde het korte artikel “Overstroming en ramptoerisme in Mensen achter de dijk”, in “Filip De Pillecyn – Studies V (2009)”. Eind 2010 volgde het voornaamste boek: “Maandagavond 12 maart 1906, dodende overstromingen langs de Schelde – Lessen om overstromingsgevaar te beperken” (325 blz.) Onlangs verschenen nog twee kleinere publicaties: 1. “Marie Gevers beschreef in haar romans De Dijkgravin en Het Springtij hoe onze voorouders een overstroming beleefden” (28 blz.) en 2. “Het treurspel der Schelde – Bijdragen over de overstromingen langs de Schelde in Oost-Vlaanderen op 12 maart 1906”(68 blz.).
 9. Heeft u wel eens iets bijzonders meegemaakt in uw werk?
  Beroepshalve stapte ik onder meer tijdens een persconferentie door de toen nog niet afgewerkte Liefkenshoektunnel onder de Schelde in Antwerpen. Ik bezocht ook de eerste kernreactor van Doel voor die in gebruik werd genomen. Wij wandelden toen door het “hart” van de kernreactor. Persoonlijk was de meest confronterende ervaring het bezoek aan het vroegere Oost-Berlijn en het helpen smokkelen van een Oost-Berlijner door het IJzeren Gordijn naar het westen, in dit geval West-Duitsland. Nog merkwaardig: net voor de gemeenteraad van Hamme zou starten kreeg een raadslid een hartaanval. Naast hem zat een dokter maar die kon hem niet redden. De man was meteen overleden.
Een werkdag kan er zo uitzien:
Tijdstip Activiteit
08.00 uur Opstaan
10.00 uur Boodschappen doen; kranten lezen; brieven nazien; enz.
12.00 uur Middageten klaarmaken
14.00 uur Onderzoekswerk of lezen of in tuin werken
18.00 uur Avondeten
20.00 uur Onderzoekswerk of lezen (soms teevee kijken)
24.00 uur Slapen gaan

Wil je nog vragen stellen aan Hugo de Looze? Dat kan, Mail hem!

 

Hieronder ziet u enkele foto's van de overstrmingen in 1906.

1_vlissingen

10_hamme

12_moerzeke_kastel

12_moerzeke_kastel

5_oostende

6_antwerpen

Eerder waren al gast van de maand: