Gast van de maand

Annelies Goffin

1 maart 2012

9 vragen aan de gast van de maand

 1. Wat voor beroep heeft u?
  veldwerk_kleinIk ben wetenschappelijk assistent in het datacentrum.
 2. Bij welk bedrijf of organisatie werkt u?
  Vlaams instituut voor de Zee, als je iets meer wil weten over de zee of kust kun je altijd bij ons aankloppen. We werken in een groot gebouw vlakbij de Noordzee in Oostende.
 3. Wat betekent de Schelde voor uw werk?
  Een groot deel van mijn tijd ben ik met de Schelde bezig. Iedere maand worden er door verschillende organisaties binnen het project OMES stalen genomen van water. Dit onderzoek doen ze om de kwaliteit van het Scheldewater en zo ook van alles wat er leeft te bestuderen. Ik zorg ervoor dat die gegevens samen in één databank terecht komen. Ik werk ook mee aan ScheldeMonitor. Op deze website vind je informatie over wie wat doet van onderzoek, wat er gepubliceerd is en wat er allemaal gemeten wordt. We proberen nu alle gegevens die in Nederland en België verzameld worden in het Schelde-estuarium samen te brengen, zodat kan opgevolgd worden of het de goede kant uitgaat met onze Schelde rivier. Tenslotte werk ik nog aan de website ZeeInZicht (www.zeeinzicht.nl). Dit is een heel leuke site over de Noordzee, Waddenzee en Schelde met foto’s, dierengeluiden, filmpjes en nog veel meer! Hier proberen we het onderzoek in het Schelde-estuarium wat meer begrijpbaar te maken.
 4. Wat vindt u leuk aan uw werk?
  Ook al ben ik zelf geen onderzoeker meer, toch blijf je nauw betrokken bij alles wat zeewetenschappers doen. Om de gegevens die we doorgestuurd krijgen beter te plaatsen, gaan we soms mee in het veld. Het is ook leuk te weten dat door wat wij doen, de gegevens die de wetenschappers verzamelen een tweede of zelfs derde,… leven kunnen krijgen.
 5. Wat vindt u minder leuk aan uw werk?
  Het vele computerwerk. Vroeger deed ik veel veldwerk. Dat mis ik wel.
 6. Welke opleiding heeft u gevolgd?
  Biologie richting Dierkunde. Ik ben mij gaan verdiepen in de zeewetenschappen op het labo Mariene Biologie aan de Universiteit Gent.
 7. Wat voor iemand moet je zijn om dit werk te doen?
  Geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek. Je moet ook graag met computers, getallen en mensen werken.
 8. Heeft u wel eens iets bijzonders meegemaakt in uw werk?
  Vaak worden er hier rare voorwerpen binnengebracht van wandelaars of zee snuisteraars. Leuk om uit te zoeken wat dat allemaal precies kan zijn. Het bleek eens een bom, al was hij niet schadelijk meer, zolang je er maar af bleef. We denken nu toch even na als we testjes doen op die voorwerpen.
Een werkdag kan er zo uitzien:
Tijdstip Activiteit
08.00 uur Mijn trein vertrekt vanuit Gent naar Oostende, dat is een rit van 50 min.
09.00 uur Aangekomen in Oostende kan ik kiezen tussen rondrijden om het dok met de fiets of de kortste weg over het water met een overzetbootje.
09.15 uur De dag begint steeds met een tasje koffie. Vervolgens check ik mijn e-mails.
10.00 uur Gegevens invoeren, rapporten nakijken en bespreken met collega’s. Tussendoor piep ik eens uit het raam om te zien of er geen mooi schip of vreemde vogel passeert.
13.00 uur We eten met alle collega’s samen onze boterhammen op. Als het mooi weer is doen we dat zelfs op het strand!
14.00 uur Regelmatig hebben we projectvergaderingen met de dataleveranciers.
17.00 uur Ik neem de trein terug naar Gent om mijn dochtertje op te halen. . Soms werk ik nog een uur langer. Dan haalt mijn vriend haar op.

Wil je nog vragen stellen aan Annelies Goffin? Dat kan, Mail haar!

Foto's:

vergadering_klein

bureau_klein

Eerder waren al gast van de maand: