Gast van de maand

Gerius van Woudenberg

1 augustus 2010

9 vragen aan de gast van de maand

 1. Wat voor beroep heeft u?
  Jurist.
 2. Bij welk bedrijf of organisatie werkt u?
 3. Bij Rijkswaterstaat Zeeland (afdeling Scheepvaart) in Middelburg. Rijkswaterstaat maakt deel uit van het Nederlandse Ministerie van Verkeer en Waterstaat en zorgt voor de aanleg en het onderhoud van de hoofdwegen en de hoofdvaarwegen.
 4. Wat betekent de Schelde voor uw werk?
  In het dagelijkse werk hou ik me bezig met allerlei (juridische) zaken over het scheepvaartverkeer op de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De ene dag hou ik me bijvoorbeeld bezig met het opstellen of aanpassen van de verkeersregels voor de scheepvaart (hoe hou je bijvoorbeeld de kleine recreatiebootjes uit de buurt van de grote containerschepen?) en de andere dag hou ik me dan weer bezig met de verwijdering van oude scheepswrakken uit het Kanaal van Gent naar Terneuzen.
 5. Hoe ziet uw werkdag eruit?
  De meeste dagen werk ik van 8.00 uur tot 17.00 uur. Vaak heb ik vergaderingen buiten de deur bij andere overheidsorganisaties zoals de provincie Zeeland of het Korps Landelijke Politiediensten. Daarnaast ben je ook als jurist regelmatig ‘buiten te vinden’ aangezien dat de beste manier is om een goede voeling te krijgen met de dossiers waar je aan werkt; dan weet je tenminste waar je over praat.
 6. Wat vindt u leuk aan uw werk?
  De afwisseling van het werk (geen dag is hetzelfde!) en dat de resultaten van het juridische werk veelal direct zichtbaar zijn in de praktijk. Een ander leuk aspect van het werk is de samenwerking met de Belgische collega’s. Het in goede banen leiden van het scheepvaartverkeer op de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen doen we immers samen met de Belgische collega’s zodat we ook vaak met hen overleggen en dus regelmatig ‘in het buitenland’ vergaderen. 6.Wat vindt u minder leuk aan uw werk?
  Een groot deel van de werkzaamheden vindt plaats op kantoor met veel werk achter de computer (voor de beantwoording van e-mails en het opzoeken van wetteksten).
 7. Welke opleiding heeft u gevolgd?
  Na het VWO heb ik de studie Nederlands Recht gedaan aan de Universiteit Utrecht.
 8. Wat voor iemand moet je zijn om dit werk te doen?
  Een vereiste is toch wel dat je nauwkeurig kan werken en weloverwogen beslissingen neemt, bijvoorbeeld bij de aanpassing van wetgeving. Kleine aanpassingen kunnen immers grote gevolgen hebben en de belangen van de diverse vaarweggebruikers zijn groot. Daarnaast is het een pré als je ook als jurist – aangezien Rijkswaterstaat een technische en nautische organisatie is - beschikt over enig technisch en nautisch inzicht.
 9. Heeft u wel eens iets bijzonders meegemaakt in uw werk?
  boot_terneuzen_003
  Het onverwacht zinken van het motorbootje ‘Cupido’. Dit bootje was door Rijkswaterstaat uit het Kanaal van Gent naar Terneuzen verwijderd aangezien de eigenaar (die overigens spoorloos was) er niet meer naar omkeek. Het bootje werd door een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat op sleeptouw genomen en afgevoerd. Aangezien Rijkswaterstaat volgens de wet in beslag genomen schepen eerst nog een tijdje moet bewaren (zodat de eigenaar zich alsnog kan melden), werd het bootje voor ons kantoor in Terneuzen afgemeerd. Tot er op een vrijdagmiddag een collega van het patrouillevaartuig mij in paniek opbelde: de Cupido was aan het zinken!! Met spoed heb ik toen een bergingsbedrijf gebeld en die hebben met een hijskraan het bootje uit het water getakeld. Achteraf gezien moesten we er toch wel erg om lachen om dat bootje aan zijn ‘touwtjes’ aan de kade te zien hangen.

Wil je nog vragen stellen aan Gerius van Woudenberg? Dat kan, Mail hem!

Eerder waren al gast van de maand: